Dit bericht is voor het laatst geactualiseerd op 28 september 2024
Fiscale basiswaarde
Update september 2024: HR heeft ten onrechte gecommuniceerd dat de verrekening plaats vond over loonheffing normaal tarief. Dit is onjuist gebleken en de fiscale waarde wordt verrekend met het bijzonder tarief. Hieronder de uitwerking hoe het werkt voor Nederlandse collega’s.
Wat betaal je voor een coupon?
Als je landencoupons en-/of een FIP-Reductiebewijs aanvraagt wordt dit gezien als loon in natura en betaal je de loonheffing bijzonder tarief over de fiscale waarde. Bijvoorbeeld 50,11% over de benoemde fiscale waarde.
Bij het aanvragen van de buitenlandse reisfacaliteiten en het doorlopen van de stappen krijg je vlak voor het definitief maken een totaalbedrag staan, de zgn. fiscale waarde. Over dat bedrag betaal je dus loonheffing bijzonder tarief. De belastingdienst zit de reisfaciliteiten buitenland namelijk als extra inkomsten. Over het inkomen dat je naast je ‘normale’ salaris ontvangt betaal je ook loonheffing maar dit heet dan loonheffing bijzonder tarief. Dit tarief is terug te vinden op je salarisspecificatie en is inkomensafhankelijk.
Rekenvoorbeeld (tarieven 2024)
Voorbeeld: Je bent in dienst bij NS en je jaarinkomen is tussen van 39.958 en 75.518 euro. Je valt daarmee in het tarief van 50,11 procent. Je gaat een enkele reis maken van Waddinxveen Triangel naar Latour-de-Carol-Enveitg in de Pyreneeën.
Om deze reis te maken vraag je de volgende landencoupons aan (2e klasse)
- 1 vakje NS (gratis)
- 1 vakje NMBS (12,73 EURO)
- 1 vakje SNCF (44,60 EURO)
In totaal kom je uit op 57,33 euro. Dat doe je keer 0,5011 en daarmee kom je uit op een netto bedrag van 28,73 euro. Dat is in dit voorbeeld het bedrag dat je via loonbelasting betaald voor gebruik van de coupons. Voor dit bedrag geraak je dus bij wijze van spreken vanuit Nederland op station Latour-de-Carol-Enveitg.
Alhoewel je waarschijnlijk daarnaast ook nog wel wat kosten kwijt bent aan zitplaatsreserveringen voor als je met de Eurostar en TGV wenst te reizen. Reken in dat geval bovenop het netto bedrag ongeveer 30 euro voor de zitplaatsreserveringen en dan sta jij aan het eind van de dag op het perron van Latour-de-Carol naar drie verschillende spoorbreedtes te kijken en zit je daarna op het terras van Le Bistrot de la Gare een caña te drinken.
fiscale basiswaarde
De fiscale basiswaarde is in te zien op de downloadpagina. De prijs die daar bij staat is dus de fiscale basiswaarde (2e klasse, volwassene). Je kunt zelf de berekening maken hoeveel je fiscale basiswaarde is door onderstaand overzicht te hanteren:
- Tariefvoorwaarden 2e klas:
- tot 12 jaar: 100% korting
- 12 tot 28 jaar: 35% korting (ook als je actief in dienst bent en <28 jaar bent).
- 28 t/m 59 jaar: géén korting (tarief zoals gedrukt)
- 60 jaar en ouder: 10% korting (ook als je actief in dienst bent).
- Tariefvoorwaarden 1e klas
- De fiscale basiswaarde is 133% van de waarde
- Er zijn geen kortingen